‘Had Coach4U 30 jaar geleden maar bestaan’

Dat zegt Desiree, die niet alleen coach is van de 23-jarige Gijs, maar tevens ervaringsdeskundige. “Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om als jongere gesteund te worden. En vooral dat er naar je geluisterd wordt. Door mijn werk bij de politie ben ik bij heel wat gezinnen over de vloer gekomen. Ik heb met eigen ogen gezien hoe soms met kinderen wordt omgegaan. Dat ze niet zichzelf kunnen of mogen zijn. Of door geweld in het gezin geen vertrouwen meer hebben in mensen of in het leven. Voor mij persoonlijk heel herkenbaar. Ik bedenk me vaak hoe fijn ik het zou hebben gevonden als Coach4U dertig jaar geleden had bestaan.“

Ze vertelt hoe mooi het is om te zien hoe je iemand kunt helpen. Het enige wat je hoeft te doen, is er te zijn en naar zijn verhaal te luisteren. En van daaruit te helpen een bepaalde richting te kiezen en daarin te volharden, ook als het even moeilijk is. “Je geeft mensen het gevoel dat ze er niet alleen voor staan. Juist op een heel belangrijk moment: als ze twijfelen over wie ze zijn en wat ze willen gaan doen of bereiken in het leven.

In je eigen kracht staan
Desiree werkte eerst in de basispolitiezorg, daarna op de meldkamer in Maastricht. Leuk werk, maar ze mist toch wel het directe contact met mensen. Om deze balans op te zoeken, begon ze haar eigen praktijk om mensen via verschillende energetische behandelingen en gesprekstherapie te begeleiden. Terug naar de eigen kracht, op unieke wijze voor elk uniek mens. Toen op enig moment de oproep van Coach4u voorbijkwam, aarzelde ze geen moment. “Ik wil heel graag iets betekenen voor mensen. Bewustwording, bewustzijn in gedrag en gevoel, en in je eigen kracht staan. Door mij aan te sluiten bij Coach4U wil ik graag bijdragen aan een liefdevolle en respectvolle samenleving.”

Wat is er dan zo uniek aan Coach4U?
“Dat je verder niets anders hoeft dan gewoon jezelf te zijn, fouten mag maken en niet hoeft te presteren. Contact vanuit gelijkwaardigheid. Dat geeft ruimte in je hoofd en van daaruit ruimte in je leven. Zo kun je vol overgave energie gaan geven aan dat wat je graag wil bereiken en aan dat wat je leuk vindt en sta je doelbewuster in het leven,” aldus Desiree. “Niet focussen op wat er mis is gegaan, maar juist de mogelijkheden benadrukken!”

Herkenbaarheid en de klik
Vervolgens werd ze gekoppeld aan Gijs. “Toen ik hem voor het eerst zag, was er meteen een klik. Ik zag een verlegen jongen, maar daarachter zag ik ook een heel andere Gijs. Een Gijs, verlegen geworden door de ervaringen in zijn jonge leven. In zijn energie zag ik een jongen met veel moed, iets dat anderen misschien nog niet eerder hadden gezien of in hem naar boven hadden gehaald, omdat er te veel gefocust werd op wat er allemaal mis was gegaan. En te weinig op de mogelijkheden. Gijs vertelde mij dat hij het moeilijk vond om iets onder woorden te brengen: ook een van mijn eigen leerstukken in het leven. Ik herkende een stukje van mezelf en kon hem goed aanvoelen en begrijpen. Ons eerste gesprek verliep dus best vlotjes.”

Wie ben ik en wat wil ik?
Gijs studeert ICT aan het Leeuwenborg College. In zijn vrije tijd speelt hij heel graag games. “Hiervoor studeerde ik al toegepaste psychologie en biologie. Deze opleidingen sloten wel aan op mijn interesse, maar ik had toen niet voldoende motivatie en heb ze dan ook niet helemaal afgemaakt. In september vorig jaar ben ik uit huis gegaan. Begeleid Wonen stelde elke week twaalf uur dagbesteding voor. Daar liep iemand stage die mij zou helpen om iemand te vinden die mij met school kon helpen. Hij heeft mij doorverwezen naar Coach4U. Met de coördinator heb ik toen een aantal gesprekken gehad over wie ik ben en wat ik wil. Op basis van die informatie is voor mij een passende coach gezocht. Dat is Desiree geworden.”

Zelfbescherming en zelfvertrouwen
Was je meteen enthousiast? “In die tijd was ik overal neutraal over, probeerde ik mij overal van af te zetten zodat ik me niet verbonden voelde. Een soort zelfbescherming: als de match niet bleek te werken, zou ik dat niet zo erg vinden. Toch werd ik wel een beetje enthousiast over de beschrijving die Coach4U mij over Desiree had gegeven.”  De eerste paar maanden spraken Desiree en Gijs af op kantoor bij Partners in Welzijn. Zoveel mogelijk op dezelfde dag en tijd. Omdat Gijs nog niet op school zat, konden ze wekelijks afspreken waardoor ze alle gelegenheid hadden om elkaar goed te leren kennen. Desiree: “We spraken af te werken aan zijn verlegenheid en zelfvertrouwen.”

Flinke stappen
Desiree: “Omdat school in de eerste maanden van ons traject nog geen thema was, heb ik samen met Gijs vooral gekeken naar zijn zelfvertrouwen en naar zijn gedrag in het dagelijks leven. Wat doet jouw gedrag met anderen en met jezelf? Zo kreeg hij inzicht in zijn eigen gedrag en hebben we dat samen door oefenen kunnen omzetten. Verder hielp ik hem met de ontwikkeling van nieuwe patronen, zodat zijn zelfvertrouwen zou groeien. Met tips over hoe hij de dingen kon aanpakken. Dat heeft hij toegepast en daar ben ik heel trots op. Hij heeft flinke stappen gemaakt. Gijs’ uiteindelijke doel is het afronden van zijn opleiding.”

Het gaat goed met Gijs
Dat laatste blijkt uit het feit dat Gijs een aantal weken geleden verplaatst is naar een andere woonomgeving, een stroomversnelling in zijn proces van Begeleid Wonen. Hij heeft laten zien dat hij verantwoordelijkheden kan dragen en heeft nu meer vrijheid en zelfstandigheid. Ook gaat hij weer naar school. Contact houden is daardoor wat moeilijker, maar Desiree en Gijs zijn vindingrijk: Facebook en Whatsapp bieden uitkomst. “Gijs weet dat hij altijd op mij kan terugvallen als er iets is. We hebben een mooie vertrouwensband, waardoor de draad zó weer opgepakt is als er een terugval is. Maar die komt nu niet in ons op, want het gaat goed met Gijs!”, zegt Desiree.

Gemotiveerd
Gijs beaamt dat. “Het mooie van Coach4U is dat het zo persoonlijk is. Er wordt iemand gekozen die zo goed mogelijk bij jou als persoon past en daardoor verloopt de samenwerking veel soepeler. Het is fijn dat, ondanks de afspraken die je maakt, het contact gelijkwaardig en informeel is. Dit biedt een vorm van hulp die de faciliteiten op school niet kunnen geven: iemand die de tijd voor je neemt om te luisteren. Iemand die zelf ook ervaring heeft, waarbij je je vertrouwd voelt. Dat helpt mij in elk geval om gemotiveerd te blijven.”

1