Nu wél de juiste schoolkeuze

Voor John (57) voelde het traject in het begin misschien net zo spannend aan als voor de 17-jarige Luca (*) uit Sittard-Geleen, voor wie John sinds begin van dit jaar als coach optreedt. John is namelijk nog niet zo lang coach bij Coach4U en Luca is zijn eerste ‘pupil’, waarbij John al meteen bij aanvang van het interview laat weten dat hij deze term liever niet gebruikt. “Voor mij is het gewoon Luca. Dat vind ik veel persoonlijker.”

John houdt ervan om wandelingen te maken, te koken en te sporten (spinning). En hij spendeert, als vader van twee zonen en opa van vier kleinkinderen, graag tijd aan zijn gezin. John heeft meer dan 30 jaar bij KPN gewerkt en is momenteel op zoek naar een nieuwe baan. Maar naast het zoeken naar helpt hij ook graag anderen. Vrijwillig! “Ik vind het leuk om met jongeren te werken. Bovendien heb ik bij KPN regelmatig coaching trajecten gedaan. Toen Coach4U op mijn pad kwam, voelde dat dan ook meteen goed aan en heb ik me aangemeld. Al snel kreeg ik een telefoontje van Coach4U dat er een jongere was die bij mij zou kunnen passen. Dat was Luca. ”

Bang om ouders teleur te stellen
Luca is student aan het Leeuwenborg College. Hier zit hij op zijn plek. Dat heeft hij mede aan coach John te danken. “Ik studeerde eerst aan het DaCapo College waar ik een opleiding tot onderhouds­monteur volgde”, vertelt Luca. Eenmaal aan deze opleiding begonnen, voelde hij zich steeds minder thuis. “Ik heb een goed contact met mijn ouders, maar toch durfde ik het er niet met hen over te hebben. Ik was bang dat ik ze zou teleurstellen of dat ze mij nóg sterker zouden aanmoedigden om door te gaan”, vertelt hij.

Foute beroepskeuze
“Zoals Luca dit nu zegt, lijkt het allemaal niet zo ernstig”, vat John samen. “In werkelijkheid lag de kwestie echter heel gevoelig. Luca was doodongelukkig op school. Dat had niets met de leraren of medeleerlingen te maken, maar puur met zijn beroepskeuze. En omdat Luca zich niet of niet genoeg uitte over wat hem dwars zat, wisten zijn ouders noch zijn mentor van school wat er aan de hand was.”

Overstap
Ook John kreeg het er niet meteen uit. “Beetje bij beetje kwam ik erachter wat het probleem was. Daar hebben we nogal wat gesprekken voor nodig gehad. Ook met leraren van school. Soms alleen, soms met Luca erbij. De mentor van school was blij om te horen dat er een oplossing voor Luca’s zorgen was. Overstappen naar een andere opleiding bleek de juiste keuze.” In Luca’s geval betekende dat ook meteen de over­stap naar een andere school: het Leeuwenborgh College. Daar is hij in augustus van dit jaar begonnen in de studierichting Logistiek.

Meer zelfvertrouwen
Nóg belangrijker: Luca zit weer lekker in zijn vel. Hij heeft meer zelfvertrouwen gekregen en pakt oude hobby’s weer op, zoals vissen. “En ik ben weer gaan voetballen!”, zegt Luca terwijl zijn ogen beginnen te glinsteren. “Samen met leeftijdsgenoten hebben we een nieuw team op de been gebracht.  Nu vind ik het weer heerlijk om te trainen en wedstrijden te spelen.” 

Intake
Met jongeren die hulp zoeken, wordt een korte intake gehouden. Dat gebeurt met iemand van het Kernteam van Coach4U. In het geval van Luca nam Roland aan het gesprek deel. John: ‘Roland kent de coaches en probeert een inschatting te maken tussen welke coach en welke jongere de kans op een geslaagde match het grootst is. Zo kwam mijn naam naar voren en werd ik aan Luca gekoppeld. Na die eerste ontmoeting was er aan beide kanten voldoende vertrouwen om gezamenlijk aan het traject te beginnen. Gaandeweg is dat ver­trouwen gegroeid en weten we wat we aan elkaar hebben.’

Was er meteen een klik?
Nog even terug naar het begin, maar het moment dat John en Luca elkaar voor het eerst troffen. Was er toen meteen een klik? “Dat is misschien wat veel gezegd”, vindt John. “Let wel, je kent elkaar niet en de jongere in kwestie moet toch maar even aan een wildvreemde zijn verhaal doen. Dat is niet niks. Het is sowieso heel moedig van een jongere om deze stap te durven zetten.”

Hoe vaak en wanneer spreken jullie elkaar?
“Naar behoefte”, verduidelijkt John. “In het begin hebben we wat intensiever met elkaar gesproken. Dat was nodig om vertrouwen te winnen en erachter te komen wat er precies aan de hand was. Nu spreken we elkaar als de omstandigheden daarom vragen. Uit de gesprekken tot nu toe blijkt dat hij het goed doet en het naar zijn zin heeft.”

En wanneer is het dan ‘klaar’?
Het einde van de coaching is nog niet concreet in zicht, maar zal vanzelf een keer voorbijkomen als de frequentie van afspreken naar behoefte laag blijft. Maar: niets moet en alles mag. John: “Mocht er echter iets zijn, dan hoeft Luca maar te bellen of te app’en, en dan ben ik er voor hem.” Kortom: een succesvolle match van Coach4U!

(*) Om redenen van privacy is Luca niet de echte naam van de jongere die door John wordt begeleid.

Geschreven door Helmi van Nuil, de Tekstproducent

0